Quote

Recipe for success: Study while others are sleeping; work while others are loafing; prepare while others are playing; and dream while others are wishing. ~ William A. Ward

Thursday, 30 December 2010

Malaysia CHAMPION of AFF Suzuki Cup 2010!


AKU CINTA KAMU MALAYSIAAAAA!!!!!

CHAMPION!
Indonesia Menang, Malaysia JUARA!

TAHNIAH HARIMAU MALAYA! kamu JUARA!

Akhirnya Malaysia CHAMPION AFF Suzuki Cup for YR 2010. walau Indonesia menang 2-1 di tempat sendiri, keputusan agregat 4-2 bererti Malaysia JUARA!

YEEEEYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY....aku mahu sorakan kegembiraan. a Glorious Ending of 2010 for the whole Malaysia. we are AFF Suzuki Cup CHAMPION! aahah! am GLAD, am PROUD! guys, you deserve it's!

KAMU telah bertahan dengan serangan bertubi-tubi dari pasukan lawan sepanjang separuh masa pertama! walau nyata mereka mengusai permainan namun KAMU tidak mengecewakan dengan 'counter attack' mu ITU. minit-53 Safee Sali melulu kehadapan menjaringkan goal pertama permainan lantas memecah kebuntuan! WAHH!!

wahaaaa..aku MENJERITTT kesukaan! hahaa..LUPE diri kejap aku.wahakss! sempat 'give 10' to my roomatee!!! gagagagaa :p bergema kawasan umah aku dengan jeritan! CANTEK Safee! terima kasih to Norshahrul atas hantaran cantek kepada Safee! woohooo..

TERBAIKKKK goalkeeper Khairul Fahmi! wa caya sama lu! eh..mu orghe' kelate? aku nak royak kelate' dak panda'. tapi as Malaysian AKU bangga ada keeper wajah ala Jepun, skill  ala 'Iker Casillas'! ahakss! aku berangan lagik la nie! neway good job dude! walau ada 'cahaya hijau' dipancar kewajahmu, namun kau tetap MAINTAIN COOL!

lewat memantau status rakan-rakan di wall FB. penoh status pasal BOLA! 'Harimau Malaya' aku bangga sama kamu! ingin aku katakan AKU CINTA SAMA KAMU!!! traaaalalallaaaa....

mood:HAPPY!

p/s:oouuppsss..PM dah istihar Jumaat 31/12/2010 CUTI!!! yahhh..sayang sama U SAFEE..dapat cuti tuuu..GILE TAK SAYANG?!

Wednesday, 29 December 2010

counting~counted

Salam..

Sedang coba untuk menggunakan tulisan dan ejaan penuh tanpa menggunakan 'short spelling' like sms atau YM! ahaksss!! bisakah....[kat opis! tapi sebok nak jugak buat entry!]

waduh2 payah jugak ya!

sebenarnya masih lagi merujuk pada 2nd final game of AFF Suzuki Cup 2010. just nak buat entry pasal perang sikologi yang dijalankan oleh pihak lawan di seberang sana. hehe..entah kenapa ya, kita jiran yang paling akrab namun bila tiba saat-saat perlawanan begini, bahang perlawanan terasa 'lebih' berbanding jika 'beradu' dengan pasukan dari negapa lain. hiks! namun hakikatnya hati kita saling terikat sama dan secara personally, hati aku sangat dekat dengan rakan-rakan diseberang sana!

heheee...terkenang-kenang kabarnya 'embah' [datok/tok lelaki] dari sebelah abah, berasal dari 'Ponorogo'. tapi aku tak pasti kok Ponorogo tu terletak di belah mana. kepulawan JAWA kali. dan tok lelaki belah mak pulak berasal dari 'Pacitan' emm..tak tau tempat tu ade lagi tak sekarang. dah tak pernah dengar plaks! ahaks! KE LAUT SUDAH!

Okeh kembali.
sebenarnya baru kejap tadi bukak FB dan ternampak status-status 'memperKOTAKkatik'kan nama jurulatih bola sepak Malaysia. nama 'K.Rajagopal' di tukar kepada 'raja gombal'. korang tau ke ape maksod gombal? gombal tu kalau dalam bahasa orang-orang kampung aku kat JERMAN bermaksod KAIN BURUK. ishhkk tak baik tau...

kawan-kawan kita jiran tak mahu lawan. kabarnya pasukan Malaysia juga mengalami kesukaran untuk berlatih dan sampai saat ini masih belum dapat berlatih lagi. waduh! kok kaya' kuwi! [macam itu]. ape pun aku doakan perlawanan malam nie dapat berjalan dengan lancar dan tak ada kejadian-kejadian yang tak diingini. sama-sama kita terima keputusan perlawanan dengan SEMANGAT KESUKANAN!
AYUHHH!!!

nOte: terbang jaKarta

Monday, 27 December 2010

Merry Xmas :)

@KLCC
Hello..

Would like to wish a Marry Xmas for those who's celebrate it. May this festival bring abundant joy and happiness in your life! 

Opkezz special wishes goes to Ms Maria (MV) which celebrated her xmas wif her beloved family and fwenzz in Kuching :D

Have funs galL! i know u r happy J Sorry bit late but still relevant kan?! hikss! Last but not lease, don’t forget to report ur' duty @ KK nx year! :p 
~Let’s perform 110%! Ahakss!!


weiii..sebak la plak! feel like u' still here!


end!

Note: haPPY GO luckY!!
p/s:musim coti berat menengkat berkilo2..Lets CARGAS reducing weight! 

Flying Fox

~hahaa...
title kat atas bukan lah merujok kepade my XTVT recently. cume nak story tadi lepas anto mak aku naik bas kat Bukit Jalil, aku pon jalan balik ke LRT, akak aku balik ke Cheras. tiba tiba aku disapa oleh seorang mamat rambot keli rupa paras ala mat saleh dari south america! awalnya dalam hotak aku..alamak mamat nie nak tanya direction kot! ades aku bukan reti sangat bab jalan2 KL neh :p

aku expect nak dengar bahasa homputeh, aleh2 die berkata 'akak, boleh kami nak interview pasal Flying Fox untuk rancangan xxx'? aku: 'Flying Fox [dlm kepala teringat xtvt yg terbang2 pakai tali tu..tapi still konpius dgn paragliding sebenanye! tet!! :p] tak pasti sangat lah pasal flying fox..erkk'.. jejaka itu: 'tak pa kita just nak interview akak jawab soklan aje'..ades mcm tak bleh elak dah!

lantas sowang dak pompuan menghampiri..dan bermula soal jawab..
well senang jek upenye bukan lah tanye pendapat yg perlu ulasan panjang lebarr..dierang just nak wat sebey kadar 'awareness' orang ramai pasal Flying Fox! huhuuu...semasa ditanya aku rase ok jek. tau pasal flying fox? kat area KL nie tau tak kat mana? minat tak? tau tak flying fox nie boleh datangkan pendapatan yg lumayan? pernah tengok? biasa tengok kat mana?


AAHAHAHHAAAA...sampai tahap nie TIBE2 otak aku tertwist pergi ke Bungie Jumping! lantas aku jawab..'pernah tengok..yg terjun dari bangunan tinggu tu kan?'..'tengok selalu tak delah, tapi pernah nampak kat KL Tower!' :p WAAAAKAKAKAKAKKAAAAAA....NAMPAK??? jawapan aku dh melencong ke BUNGIE JUMPUNG! MALU seh! celah mane flying fox kat KL Tower!!?? Pokok mane nak ikat tali? eh..eh..tapi tak tau lah kalau betol ade kan! KAH3!

abes sesi interview minah tu pn cakap..'OK trimakasih..RTM je'..hahaaa..aku pn tak ingat program ape yg mamat rambot keli tu cakap awal tadi! xoxooo..SEMENET berlalu..TIBA2 aku tersedar..ADES! yg aku jawab tadi pasal Bungie Jumping! waahakss..muntah ijau! semoga interview itu tak payah kuar lah..adess blurr siot! agak malu juga disitu..jawapan CONFIDENT!

owhhh..pada yang tak sure, jom kita cheq apekah ekceli xtiviti yg aku dok merapu meraban neh! let's hv a short pic review..cheq it out! ~

# Flying fox adalah sejenis xtvt yg macam nie..terbang bergayut dengan tali :D
flyin' like kelawarr..ade gaye batman kew?
pic from Mr.google..TQ!
# paragliding plak sejenis xtvt yg macam nie..
lompat dari itu kapal..and flyin' dgn itu belon!
pic osoo from Mr.google..TQ!
# last but not least Bungie Jumping pulak like this'..
lompat dari tempat tinggi/building/jembatan!
again, pic from Mr.google..TQ!

OKEH! so next sape2 yg ditanya, jangan konpius lagi yea! :)

xoxooo..akceli nielah antare xtvt lasak yg selalu aku bayang2 kan selain eco challenge, daki GUNUNG, 4x4 challenge, [bile nak G betol aku pn tatau!] :p Saba2..aku TAHU seme xtvt nie aku tak pernah buat lagi, tapi aku kan suke veranganss...so aku selalu lah tengok kat TB story morry mende2 ginie..lantas pikeran aku pon terbang melayang! hakss!

logic will get u' from A to B, Imagination will take u' everywhere-Albert Einstein


Note: moral of da' story..usah bataskan imaginasiMU! hahhaa..;)

Sunday, 26 December 2010

AFF Suzuki Cup 2010~Malaysia vs. Indonesia~

Haluuuu..haluuuuu....
seperti biasa bila tiba final game BOLA mula lah cik bedah mencelah masok membuta liputan cik kiah!hahaaa...weelll uowlss mesti dh tau kan pasal hape? da' title kat atas tu dah terang benderang kan! YES! It's all about 1st final game of AFF Suzuki Cup 2010@Bukit Jalil.
final result 3-0 

Akceli ingin sekali membuat liputan preview sblm perlawanan berlangsung. tapi nampaknya masa sungguh mencemburuiku. hari2 aku buat masa ini penuh dgn aktivitas bersama keluarga memandangkan ibu dan adik aku ade kat KL nie bersempena dgn cuti sekolah kan. sesekali datang berjalan kat sini kan..nak jugak bawak mereka bejalan kan :)

Well apa pun nak ucapkan TAHNIAH kpd pasukan 'HARIMAU MALAYA' NGAUUUUMMMMM...malam ini sungguh kamu mengaummmm!!! BRAVOOOO!!!! BROOO!!!! walau pada awalnya hati ini sedikit ragu..namun betullah bak kata liputan sukan di TV3 sabtu lalu..'ada apa pada ranking'. YES!! u did it! 

MALAYSIA-INDONESIA = 3-0 
:D
Wahh!! nampaknya ramalan Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah selaku Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) BENAR BELAKA! xxooxxooo..masin mulut Tengku! Sabtu lalu aku nonton TV time beliau diinterview..die kate for Malaysia..3-0! wweehuuu...!!
~but maybe 'Harimau' boley bikin goal ke-4 jika da' referee bagi penalty tadi! :p

meraikan goal..Safee Salee :)

..dan untuk goal yg paling CANTEK aku vote for 3rd/final goal for Malaysia as 2nd goal for SAFEE SALEE! Tandukannya itu sungguh SANTEK dipandangan mataku! tiada sapa menghalang..pantas! lantas menewaskan Markus si penunggu gawang Indonesia! eheee...kemas! Layang-layang selayang pandang aku terbayang2 tandukan cantek Mr Puyol time final game of World Cup 2010! huhuuu..I miss Espanoles players! hikss! TET!!



khas buat sesapa yg terlepas tengok..aku layannn seribuu kali :p

Owhh tahniah juga kpd penyokong pasukan Malaysia kerana dgn sporting telah TURON memenuhkan stadium! Well walaupun ada beberapa 'incident' yg tak menyenangkan harapnya lepas nie boleh dipertingkatkan lagi tahap disiplin diri tu yeaa. :)

Nampaknya lautan kuning berbalam balam dengan kale biru. mungkin ada sedikit kekeliruan disitu. hrmm..aku sendiri sedikit keliru..minggu lepas dengar penyampai radio 'Suria FM' [tibe2 dengar suria plak aku nei kan] kata mari turun ramai2 pakai jersey BIRU. katanya walau jersey utama kita adalah kuning tapi untuk malam itu, pasukan Malaysia akan menyarung jersey BIRU. jadi YOK ramai2 pakat sarung kale BIRU. biar seragam! namun semalam aku dengar di kaca TV, pengulas sukan menyeru YOK ramai2 pakat turun buat lautan KUNING..mari seragam sarung jersey KUNING. katanya w/pun pasukan Malaysia akan menyarung jersey BIRU yg katanya telah sebati dgn pasukan Malaysia, namun kale KUNING nampak lebih GARANG disamping jersey KUNING itu adalah jersey utama pasukan KITA!  hehehee..adeyyy.. Pasal kale pn konpius kan. Kalau pasukan lawan awal2 lagi dah melaungkan lautan MERAH kenapa kita masih lagi berkira2?..hayy sedikit malu disitu! tapi TAK KESAH lah pasukan kita sarung jersey kala apa. yg penting MENANG! so from now on tak payah la berkira2 kala apa..JOM tetapkan YELLOW in colour as lautan kita. lagipun jersy kuning is our main jesry yes is it? xooxooxoo..enjoyyyy!!

ape pon aku tetap nonton dari umah aje sambel bersorak gembira!! Terlupa mak + akak aku ade kat umah aku kan. so dengan senang hati aku on TV1 dan terus layan BOLA gitueww..tet!! gen siapakah ini?? hadik beradikku seme pompuan..kat kampung takde maknenye nak layan bola bersorak bagai! huhuu..

Okey lah salam jumpa lagi di 2nd game of final AFF Suzuki Cup 2010 @ Gelora Bung Karno stadium in Jakarta. kabarnya sudah ada yg merusuh2 disana sampaikan ada yg ditemui mati! owhh..jangan begitu pak! harapnya kita dapat nonton sama dengan suasana yg tenang & nyaman ya! c u 4' da' upcoming game on Wednesday 29.12.2010..xooxooo..what a final game for Malaysia?!
GOOD LUCK! dua ku untuk mu HARIMAU MALAYA....GAMBATE KUDASAI!

Nota: gileeee kentangg!!! :p

Saturday, 25 December 2010

Relax & Rejuvenate~Khareyana Spa~

Hyi hyi allz....
am back wif BIG smile as actually there's soo many sweet & beautiful memory in my life recently. Yes I did! :) So just wanna to share wif u' guys one of da' BIG BANG [huhu..tidaklah] surprise of my BEST buddies ever Ms Giah a.k.a Mrs Zul :D hikss! newayy TQ 2' Mr Zul bekez' benarkan Pn Giah kuar merongeng dgn sy! hahaa..:p

Pernah ke S.P.A?
if u' don't..rekemenku pergilah. dapatkan ketenangan, kenyamanan & kesegaran disana..wahhh g2! baru aku tahu mengapa rata2 masyarakat moden skg especially wanita2 yg berkerjaya gemar ke SPA. hehe..layan nokss! well akceli this is my 1st time ever came to SPA & undergo as such treatment..hiks![mood gedikss pule!]..
Khareyana Spa, PJ

Yup..last few weeks aku telah ke Khareyana Spa yg terletak di PJ, tak jauh dari hopis lama aku kat CP Tower & Eastin Hotel! ahakss! [itu land mark yg aku tahu je] Akceli d' spa is located in a bungalow dgn suasana yg sungguh private. Kalau tak tengok betul2 mau tak perasan terpacak spa disitu! huuhuu... eemmm..selama nie aku tak pernah tahu ada spa disitu. macam mana nak tahu, tak pernah ambil tahu pon pasal spa2 nie kan! haihh! ape pon untok maklomat lanjot bley la tinjau2 kat site dierang tu ek! :)

Sebenarnya ini adelah sudden planin'! Pada RABU yg sungguh 'mengWENG' kan hotak ku itu..tiba2 giah menghulurkan 'cabaran' untuk bercuti pd keesokan harinya! hah! aku pn malas nk pikiorr banyak pasal keje yg menimbon..pantas langsung setujuss untuk amek coti!..hehe..tp akceli cuti on Friday bukan Thuesday sebab suda ade appointment sama itu supplier korea :p [kerja juaaa diutama..naseb badan]

welll untuk hari yg sungguh membahagiakan itu, aku membayangkan hari yg cukup rilexx dgn activiti giless like 'jerit2@karaoke' / movie marathon maybe / jumpe kaunselor :p [nasib tidak!]..hahaa..what a surprise! giah tamau bagi tahu AKU!!!

aleh2..wahhhhhhhhhh..ke SPA kami! hiksss...GILESlah! Giahhh..aku sungguh terharu..tapi aku tatau nk wat expresi wajah bagaimana :p Rasa serba salah pon adaa..waaaaa..kamu itu suda mahu berenti kirjaaa..waduhhh berhabisan beginian untuk aku rasanya engak perlu.. Namun itulah yg dikatakan rezki! Tuah ayam nampak dikaki, rezki manusia siapa yang tahu..ngeh2..dan sejak saat itu aku juga semakin belajar untuk menghargai orang2 yg kita kasihi dgn sesuatu yg benar berharga selayaknya..yeah!

antara keleksi bahan rawatan@Khareyana Spa

Ok lah, once arrived we have been greeted with the staff dan langsung disuakan dengan 'menu' yg ditawarkan..emm.. menurut giah waktu asal appointment adalah pd jam 10 pagi, tapi weoulss sampai dh pukul 10 lebeyy hahaa..[nie seme sebab aku le mkn mcD wat rilek jek..makn lambat2 kann!!] So uowlss sapa2 yg teringin nak ke spa aku cadangkan elok lah datang awal dari masa appointment dibuat. So dat' boleh rilek2 pilih 'menu' yang mana berkenan dihati langsung melepaskan 'hajat' mana yang patut. :p Maklumlah rawatan bakal memakan masa yg agak lama jugak yea..sekitar 2 jam g2..so tak best la kalau terpaksa melaluinya dengan 'menahan' apa2 yg tak perlu..ahakss!

OKeh. Finaly, Giah chosed 'Malika Splendour' treatment while 'Traditional Baliness Body Ritual' is for me :D. Sesuai dgn jiwa tradisional aku neh! ahakss.. well utk rawatan malika splendour, katanya sesuai untuk mereka yg berkulit kering [sbb tu la giah amek kot :)] dan yg traditional nie aku dgr die ada sebut elok utk membuang kulit mati/jerawat dibadan :p hahaa.. so sedikit banyak aku terpengaruh jua untuk memilih rawatan yg nie. Selebihnya jiwa aku sebenarnya mmg suka yg tradisional kalu mende2 ginie..heeee...
weeheee..wajah jelita kami sblm mendapat rawatan :p

Choopp!!..nk cerita sikit, sebenarnya spa ini ada menawarkan pelbagai jenis rawatan. bukan sekadar massage aje, malah ada hair treatment, manicure & pedicure, facial, cream bath dan pelbagai package sesuai dengan kehendak semasa para pelangannya. hah! semua ada nyahhh..kau pilih aje ok! Untuk details boleh sebey sini..aku nak citer lebih memang tak maher sangat pasal spa-spa nie. nak surve pn tak sempat2 lagik! heeeee..:D Harga untuk rawatan kat sini rasanya amat berpatutan, apetah lagi skarang nie dierang tengah buat promotion sempena new year! sooo REBUTTT peluang nie selagi promosi masih berjalan!yeeheee..:D

Untuk rawatan pada hari tersebut, Giah memilih 1 bilik yg menempatkan 2 katil [giah yg pilih sbb aku blurr :p] emm..disetiap katil dibahagian bawahnya [kat bawah tempat letak muka tika menyarap..erkk tak reti nk explain] diletakkan hirisan daun pandan ala2 bunga rampai g2..oohoo..so bau bilik itu sungguh nyaman & tenang. Di bilik itu juga ade sebijik lemari/gerobok untuk meletak pakaian. jadi kamu yg ke spa perlu menyalin pakaian dan membuka semua aksesori dibadan ya..perlu memakai disposable panties mereka sahaja :p Selain itu, terdapat sebuah meja yg meletakkan minicompo yg memainkan music2 yg damaiii. Paling aku notice ialah alunan piano melody dr drama 'autum in my heard!'. citer kegemaran aku tuuu..yelah org seme sebok dgn citer 'winter sonata' tapi aku sukak yg ini juga! :p sudeh pasal drama korea! last but not lease, oso got open shower..means shower w/out door! :p huhuuu...but akceli we ols mandi mengikut proses rawatan lah..so idak la masing2 nampak apa2 yg tak patot! tet!

d' room..
xooxoooo..menurut aku yg 1st time mendapat rawatan di spa, ianya sesuatu yg sungguh berbalui2. Sungguh nyaman..tangan yang mengurut itu sungguh lembut..sampaikan cara mereka meletakkan jari jemari tangan ku jua terasa sungguh muluss! huh! sungguh propesenel mereka ini! Memulakan rawatan, aku diurut dengan bahan rawatan tradisional yg terasa agak hangat dikulit. masa inilah sungguh terasa kelembutan tangan itu mengurut. seterusnya aku disapu dgn scrub & last sekali lulur. dan kemudiannya mandi! berbeda dgn giah yg discrub terlebih dahulu kemudian nya mandi, diurut dgn minyak rawatan & last sekali disapu losyen :)

refresh!

selepas rawatan kami dijamu dgn air teh halia & buah tembikai yg sungguh sedap dan nyaman! wow yummeh! aku mmg suka makanan merasaskan herba..so untuk setakat minum teh halia yg manis neh..tade masalah untuk aku. in fact it's sedap pon!! sesape yg tak suke pn pasti sukak! wahhh!
..seterusnya..??..rongengggg..!!..

end!
Note: wahh..BEST!!!..nx time bleh repeat lagik! :p

Tuesday, 21 December 2010

mana ke mana?


mane?? 
ilang ke??
mane hilang mood mengarang aku?? 
ada..
TAK hilang..
banyak!
nape tanak nulis lagikk??
bukan tanakkk..tapi..entah!
aku pon tatau :p
[monolog diri]

*******************
hahaaa..bizi lahhh..lepas 'saket' hari tu aku sangat bizi bekoje dihopis [ala2 nak dapat bonos 24bulan! g2..] disampeng tu aku jua bz menjaga booth di fangsi MAHA. penat pergi balik menaiki transportasi awam! balik keje aku trusssss..bumppp!!! catatan rekod terbaiKK-adelah, 3/4 kali celik2 mate jam dah 5 pagi dan aku maseh lengkap berbaju kerje! :p dan perangai tu terbawe2 sampai ke mase nih! aahahhaaa.....penat lah asek balik lewat aje kan..balik aku landing lah dolu..tapi terusss lelap pulakkk..waahaaakss! 'senangnya dalam hatiii..hidup membujang senang! :p...traaalallalaaaaaaa' [nyanyi dgn nada ala lagu P.Ramle]

dan tak aku sangka aku jatuh 'saket' semula...emm..sejajar dgn '2nd majelis yg baru berlangsung' [haha sejajar  bleh blah!] otak aku sekali lagik bagai ditarik2 untuk memikirkan hal itu! dan dengan bantuan dariNya aku menemukan cerita sebenar dibalik segalanya. eemmm..link2 yg terdapat di alam maya ini telah membawa aku masuk ke'rumah' itu. Syukur Allah. Kau tunjukkan jalan untukku. Terima Kasih Allah. dan rumahku ini, rumah aku. aku suka ia terus bergini. tiada link dgn mana2 talian. jika kau terjumpa, masuklah, jamulah makanan apa yg ada..jika TIADA suka..sila keluar. tiada siapa melarang kamu :)

a'ah..'dia' sampai sudah tiada memaklumkan daku [ceh bahsa daku plak dahhh!]..dan seperti biasa bila aku sakit..aku tidak bisa mengarang..karangan aku hanya tersimpan dikotak 'simpanan' hhrrmmm... demi mengetahui kebenaran, aku kuatkan semangat..namun aku jatuh jua. aku jatuh sakit lagi. ..hati ini bagai disiat2. demi membaca 'patah demi patah' hati aku JATUH merana di subuh itu! meski hari itu, 'rabu' itu 15/12 badanku terasa kurang sihat. aku tak de mood! aku rase seram sajok! tapi aku TAHU. aku tahu jika badan aku jadi macam nie..ia adalah tanda aku dalam proses menerima kenyataan :)

dan kepada 2 sahabat baik tempat aku mengadu. aku tahu aku harus bataskan hubungan aku dgn dokter..[dokter sy tahu dokter ikhlas, namun sy tidak mahu berlebihan pula..tidak mahu diperkata org!..sekali lagi memikir tentang cakap org! emm..sesekali PERLU!] cukuplah dokter tahu sengsara saya menerima berita ini diawal dulu, kini jalan penutupnya biarlah sy bersama rakan baik sy :D TERIMA KASIH sahabat baikku. kepada kalian lah tangan ku hulur meminta bantuan..betapa aku PERLU nasihat setulus mulus dari mu! ahakss!

hanya kalian yg tahu. itulah kisah penutup 'cerita' aku. begitulah kesudahannya. sungguh aku sakit. namun inilah yg aku mahu. This is what I want! aku mahu tahu! sekarang OTAK aku preeee...IA bebas dari persoalan![??????????] segala soklan ku sudah terjawab! jaman aku terbang berangan rupanya penuh dengan kepalsuan! betapa aku [teringat lagu tok T la plak..ayat betapa tuew! :p] tak sabar nak tempuhi hidup baru.. xooxooo..nampaknya aku boleh kata
'what a life starts in 30s!' hiksss!

hidup ini pinjaman...tubuh ini juga pinjaman..
rakan, sahabat, teman..maafkan segala kesilapan. mungkin aku ada terkasar bahasa..mungkin aku ada mengutuk dan kau terasa! maafkan aku...sungguh lama aku lari berselindung dibalik perasaan. aku bersembunyi dibalik kesibukan. menebar senyuman dibalik kesedihan. berbicara dibalik tangisan.

semua ini pinjaman..jangan aku terlalu menangisi kehilangan. hargai segala anugerah Illahi. syukuri segala pemberian-Nya. Allah mempunyai perancangan..dan Dialah sebaik2 perancang. apa yg diberikan oleh yg maha Esa adalah yg terbaik untuk kita! Dialah yg maha mengetahui. Dia mengetahui hidupku ini LEBIH baik bergini! :)
..and I live my life how it should be..and I know time will heal it..and I'll be okay :)

Girlssss & women + my doctor out there thanks 4' ur support! Kalian insan terhebat!

Note: lav everybody who's read this entry! :)

Thursday, 16 December 2010

saWang

fuuuhhhh...ffuuhhhh..ffuuuhhhh....sereekk sereekk sereekk...[sound of menyapu]
eh sawang dh blog aku neh!
sendiri lama tak masuk :p
bizi?
agak lah jugak...& jatoh saket semula la pule..
tu ajelah..
saje nk bung sawang yg selirat neh!

Note: somethin' is better than nothin'!

Thursday, 25 November 2010

kau nasib baik??..jumPa aku sana!

kejadian
Well tengok picca kat atas mesti sudah tahu bukan?
Pameran MAHA Antarabangsa 2010 (26 Nov-5 Dec.) adalah pameran pertanian dwitahunan yang terbesar di Malaysia. since company tempat aku KIRJA boley kata ala agro pertanian gituew..maka kami antara yg terlibat sama. CUME biase aku tak terlibat dalam ini kejadian, tapi sebab tahun ini 'title majlis' MAHA + 'antarabangsa' so WAKIL dari department aku diminta ke sana. mungken disebabkan department ku BERnama 'International' gitueww..hehee.emmm...nak jawab apa tak tau! ahakss! :p

jadi aku akan ade kat sane 1 hari dari salah satu hari di hujung minggu yg pertama, 1 hari di hari 'week day' dan 1 hari di salah satu hari di hujung minggu yg kedua! ahakss!!
ssooooo..kalau kau nasib baik..JUMPA AKU SANA!

end.

Note: aku pes time nk pegi MAHA nie blehh..haha

Tuesday, 23 November 2010

M.A.S.A..

ade masa...aku..

"Mendongak ke langit, aku cuma nampak takdir.
Memandang ke bumi, aku hanya lihat nasib.,"




tapi kini aku tak sanggup
aku tak sangup lagi hanya dongak ke langettt tinggiiiiiiii.....dan merenung nasib dibumi..
yeaa...boleh saja aku berbicara dgn langet, bulan & kejora
kerana mereka tak pernah gagal menemani aku tiap suka & duka..senyom & melakak...

cuma...
kini aku rase keladak kimia dlm badan aku kian bergolak!
ADRENALIN aku MENGALIR makin lajUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
ayuh kita KELUAR dari lurah itu! jom kita PANJAT gaong yg sungguh dalam ini!
dan kita TELAH jatuh..mari BANGUN semula
wahai diriku..sambutlah tanganku..AYUH kita bergerak maju!

hayati lirik lagu ini!
ADRENALIN-FT
Note: bila adrenalinKU berenang laju...kau tunggu! [mcm gempak!] :p

Monday, 22 November 2010

LaRi aKu

minggu 3....
aku rase sehat dokte..aku bangon tanpe air mate!
aku siap pegi keje cam biase..lalu ku rias mate ku yg sikit sepet supaye berbentok MATE
tapi dlm hati aku maseh bermonolog lagi..tak tahu ape..marahkan siapa?

aku lari...
aku takot masok fesbuk..
aku takot jumpe dokte..
aku takot kalau kalau dokte marahkan aku yg maseh belom SEMBUH lagi..
dokte..maafkan sy..ubat dokte tu akan sy kunyah dan telan sampai HABIS
sy akan telan walau sepahit hampedu!wekkk!
agaknye sebelom nie sy telan & luahnye semula...
dokte jgn la putus aseee..eehh..ehh...dokte tak de masalah yea!

sabtu aku nonton 'nasik lemak kopi o'..
aku rase ade mende aku nak cakap..eh..eh..nak tulis..
yelah aku kan bleh kate pendiam orangnye [kalau aku tak kenal kau lah!]
kata kata aku cuma berdentum2 kat sini aje
tapi aku harap kisah aku boleh jadi tauladan kepade seme pempuan kat luar sane
tapi aku belom sempat!
aku nak KOMEN isu 'obses' yg dibincang
wahai wanita diluar sane [budget ramai sgt yg bace!hik!]
ayuhlah maju..maju ke depan! MOVE ON!

*****************
eerrkkk......kenape? kenape hari nie KANAPA??
pagi pagi lagi aku dengar sayup2 suara Ehsan..'eh kiah tu kenapa macam maken kurus je??..tak makan ke'
eerrkk???
tengah aku sebok buat keje dtg pule si Azmil..'eh kiah ko nampak kurus lah'...
erkkkk??
tengah aku mengeram hadap PC dtg pulak Faris...'eh kiah betollah ko nampak kurus..ko kenapa?..yg haritu ke? [mamat nie memang tak tahu kesah..tp dr ari tu die sebok tanye kenape muke aku KERUH!] hahahaa....

...'AKU BIASE AJE..KORANG TAU TAK BEZA 'KUROS & NAMPAK KUROS'..jawab aku sambel berlalu...kekekekeaaa.....:p

Note:ape aku dh buat dgn diri aku??? owhhh..diriku maafkan daku!

Sunday, 21 November 2010

oBaT aKu yG sAkEt!

tika aku saket..
aku tercari cari obat dalam semua gerobok dekat rumah itu!
hatta almari baju sekalipon kalau boleh aku nak carik!

aku pegi banyak kelinik..aku cube telan semua obat itu!
aku telan..aku OK..
tapi besok aku tersungkur lagi..aku perlu obat lagi

aku jumpa dokter..dokter banyak bagi nasihat pada aku
aku terima nasihat dokter..
tapi kejap lagik bile aku sampai rumah aku sakitttt laGik..
sepanjang malam aku tidur mungkinkah TIDAK!

aku sampai takot kalau kalau dokter aku tak mahu obati aku lagi!
aku degil..aku terima!!
aku banyak berangan?..aku terima!
kisah hidop tak seindah kisah novel dari seberang?..aku terima!
aku banyak sgt baca novel seberang??..aku terima!

tapi dokter..aku kan wanita..penuh dengan perasaan & emosi!hik!
dokter lelaki..
mungkinkah lelaki BISA hanya menjamah & meninggalkannya begitu saja!..tanpa ada tanda!
ehh.ehh..nk salahkan dokter pulak!

terlebih lagik akukan wanita dilahir dibulan 6..
menurut kajian Dr Fadzilah Kamsah..mereka yg lahir dibulan ini lebih beremosi!
aku dapat print out kajian tu sejak aku keje bank 6 tahun dulu!
aku simpan..tapi kini versi maya ada..dokter boleh rujuk siTU!..eh.eh..nk ajar dokter pulak!

haisshhh..tahik!
tamparlah pipi aku!
sedas..duadas..tigadas...bahasa aku kini bertukar BIRU!
tiada lagi hati purple yg selama ini aku kendong?
BIARKAN!
BIRU?? menurut aku biru itu bisa melihatkan aku pucat!
..tidak bernyawa kalau tak kena tona warnanya dengan kulit aku! haikk!

baiklah dokter..biar saya kunyah dulu OBAT dokter itu!
nanti kalau ada apa apa sy carik dokter lagik bisa kan??
aku sampai takot kalau dokter tak mahu nasihati aku lagik!

hayam!
degil kepala batu aku!

obat dokter...
'what ever happened in d' past is d' past..whatever is going to be happened in future hv to be transferred to d' past too...'
haikk????

benak kepala aku terhempap sekali lagi...dokter biarkan neuron sy berfungsi kembali!
nx appointment sy bg msg yea!! :)

aku tambah lagi obat dari kelinik lain!
'lupakan hal 2 perkara di dunia ini...lupakan kebaikanmu kepada org lain dan lupakan kejahatan org lain kpd mu'..
..halamak ilang pulak link mane aku jumpe obat ini! nanti aku ushekan nk bagi tempek sini.

sampai itu..aku..biarkan aku mengeram dulu!

end.

Note: batu/sabut..mungkinkah batu lebih baik!

Saturday, 20 November 2010

itu eid~ul~adha

disuatu hari yg terang benderang cahaya mentari bersinar teranGGGGG....

**********
eh..ade half day lah! jerit seorang lelaki di satu office di tengah bandarraya Key Ell. semua gembira... 'yahooo..boleh balikkkk awal..keje setengah hari yeeyyyyyyyy...'...sorak semua..OK semua gembira!

***********
masih hari yg sama..
jam 4.00 petang..di suatu sudut masih terdengar bunyi ketukan key board..ada lagi yg masih gagah bekerja! nampak riak wajahnya bersahaja walau sedikit pucat..tapi nampak baik dari biasa. nampak biase tapi sebenarnya di telinga dia berdentum dentum kumandang lagu maher zain. cuma dia yg dengar kerna tergantung head phone dikepalanya! die terus layannye seperti ari-ari biase...malah hari itu lebih luar biase..hahaa..mungkin sebab die tinggal sorang aje. so tak payah peduli hal lain2! besok hari raye..ape die buat kat opis lagik tu? dia masih bekerje..die tak balik kampung...memang die yg minta..

***********
besok hari raya die balik keje pukul 5 ptg..tiba-tiba perutnya rasa lapar. baru die sedar dr lunch tadi die tak makan! Okeh makan kedai! gesa hatinya. kedai makan biase TUTOP tak berniaga..'owwhhh besok raye eekkk??' kata die dlm hati sambel menyeringai muke! Sebab dia lapar, die redah aje mane kedai yg ade. so petang tu die layan nasik goreng cili padi & soup sayur.. 'dh lame rs tak makan macam nehh' bisik hatinye..sejak deepavali aritu die tak lalu makan! tapi petang raye itu dia makan..makan..makanlah!

***********
besok hari raya..akak die ajak pegi umah akak dia mlm tu..tapi die kate ade keje nk setel..besok pagi aje die pegi sane. mlm tu umah tu nampak sepi..tak de bunyie..mungken die sedang berkhalwat..biarkan die!

***********
~baru~

hari itu hari raya. die keluarkan telekung baru yg die beli masa kat bandung dulu. dari dalam almari. masa beli, dia tak niat apa-apa tapi entah kenapa die rasa sayang nak pakainya. kemudian dia tarik drawer plastic biru itam balik pintu bilik, drawer yg ke 2 dari bawah..punyai barang simpanan yg berbagai. dia ambil 1 kotak segi 4 kale putey ala silver. dalam kotak itu ada jam. jam tangan baru yg dia belinya awal tahun dulu. masa beli dia tak niat apa-apa tapi entah kenapa dia rasa sayang nk pakainya..sama macam telekung baru tu..muken die mengharap sesuatu..sebab hari itu hari raya..dia pakai semuanya! 

***********
hari itu hari raya. die berjalan sendiri. pegi sembahyang raye agaknye. wajah selamba hati keringnya mesra disapa bayu pagi yg masih sejok! sedikit garis segar terkesan dipelupuk matanya..mungkin kesan sapaan bayu pagi. tiada kesan air mata diwajahnya. disurau, dia bertakbir bersama jemaah yg lainnya. walau hatinya kering, kalah juga dia diseru nama Allah yg maha kuasa..lantas ingatan terarah kpd ayah & bonda..tak apa..memang dia yg minta. saat mengamin du'a..cahaya jenih sekali lg mengalir dipipinya..dia rinduuu..dia bisik 'sampaikah aku...?'.

***********
pengalaman baru..

hari itu hari raya..di bersiap ke rumah kekandanya...seperti biasa menunggu pengangkutan di tempat biasa..MUDAH! cukup mudah tak sampai 5 minit yg ditunggu pn tiba...

*************
hari itu hari raya...untuk pertama kalinya dia menyaksikan binatang korban dikerjakan..'emmm..biasa tau dapat daging dh siap je'..bisik hatinya! niatnya dlm hati..kini aku akan mulakan segalanya sebagai baru..biar segalanya pertama kali..tak apa!

*************
hari itu hari raya..meski hatinya nampak kosong..tapi pada dia ia penuh dgn pengalaman tak serupa biasa..memang dia yg minta...

************
hari itu hari raya..ada riak rindu diwajahnya..rindu pd penciptanya...'sampaikah aku disana'..bisiknya sambil terlenaaa.....

LabbaiKAllah..

Note: salam eid-ul-adha

Sunday, 14 November 2010

Jodoh=Rahsia Allah

Lama rasa tak mencoret disini...agak menyepikah aku?? Tidak sebenarnya. Sebenarnya terlalu banyak yg ingin dituliskan, namun akhirnya semua entry itu hanya tersimpan didalam kotak draft! Aku sebenarnya sedang memalui proses yg agak sukar dlm hidupku. Biasanya tika hati lara begini, aku selalu ingin mengadu dan berbicara denganNya. Namun disaat2 TERLARANG begini ruangan inilah tempat aku meluah rasa. Sebagai peringatan kpd diri sendiri, dipagi yg hening ini, hatiku mengajak aku untuk berbicara tentang JODOH.

Sesuatu yg agak serius utuk dibincangkan. Namun sebagai insan biasa, kita memang takkan dapat lari dari membicarakan perkara yg serious. Ini adalah coretan, coretan dari hati & fikiran setelah menimbang segala kewajaran, nasihat, petunjuk, tauladan dan keREDHOan. Dengan rendah hati aku menulis sebagai peringatan kpd diri untuk kesekian kali agar aku tidak terus hanyuttt dibawa perasaan!

~Halnya tentang JODOH~

Jodoh itu rahsia Allah. Ia akan tetap tersimpan sebagai rahsiaNya sehingga tiba masa yang telah ditetapkan. JODOH, sudah ditetapkan didalam rukun iman yg ke-6. Bila tiba masanya JODOH sampai, tidak sedikit pn dapat kita lari mahupun mengelak darinya. Hidup bujang & berkahwin bagaikan 2 dunia berbeza. Ada yg kata jika panjang jambatan kita, maka panjanglah perjalanan kita untuk ke seberang. Jika pendek jambatan kita, maka cepatlah masa kita untuk keseberang [maka cepatlah jodoh tu sampai].

Bila sudah sampai masanya ia akan datang dengan mudah. semuanya berjalan dengan lancar dan pantas! Oleh itu, tidak wajar untuk kita berkeluh kesah kerananya. Tidak pula kita layak untuk membimbangi akannya. Bertawakallah setelah kita berusaha sedaya upaya untuk mencarinya. Namun jangan sampai melanggar batasan agama! ITU PERLU!

Sesungguhnya manusia sebagai makhlukNya hanya mampu merancang, Allah jualah penentu segalanya...

Sesungguhnya Allah maha mengetahui. Bukan Allah tidak tahu akan kesungguhan kita bangun di waktu malam mengadu padaNya. Bukan Allah tidak tahu betapa peritnya derita yang kita tanggung. Bukan Allah tidak tahu kesungguhan kita mencari yang terbaik sebagai 'IMAM' dalam hidup kita. Tidak setitik pun perkataan kita yang tertinggal dari pemahamanNya. Sesungguhnya Allah maha mengetahui. Yakinlah bahawa Allah tidak akan menguji lebih dari apa yang mampu ditanggung oleh hambaNya. Mungkin hari ini Allah menguji denga merasa kecewa, mungkin esok ada kebahagiaan yang kekal abadi.

Hanya Allah yang tahu. BERSABAR dan terus bersolat kepada Allah kerana sesungguhnya Allah jua lah yang tahu apa yang terbaik untuk kita. Sesungguhnya kebahagiaan yg terindah adalah mendapat rahmat dari Allah. Apabila tiba saat JODOH itu datang, sambutlah dia dengan hati terbuka dan jangan sesekali melepaskan dia pergi.

Tidak mengapa jika sudah merasa kepedihan dan kekecewaan. Jangan sesekali putus harapan. Ingatlah bahawa sesungguhnya janji Allah itu benar. It's just ALLAH got other plans! Mungkin dengan cara ini, kita akan lebih rapat denganNya.

~Halnya tentang aku~

Terpaksa aku akui, insan yg kecewa itu adalah aku. Sekian lama aku menyimpan kemas lipatan sejarah perhubunganku..namun akhirnya ia terleri jua [bukan niat jadi artis time berchenta sorok2, bila dh putus heboh pula] aku sendiri sebenarnya malu membicarakan sesuatu yg tak pasti. Namun mulai hari ini, mungkin aku akan lebih terbuka..terbuka berbicara dan meluah rasa. Maaf jika ada yg kurang faham, sebenarnya new entry sbelum entry ini masih tersimpan dalam draft entry..1 masa jika aku rasa ok..mungkin akan aku keluarkan..hhrrrmmm....

Aku mengerti tiada jodoh antara kami, nyata sekali jodoh dia sudah sampai sementara sudah terang dan jelas jodoh aku belum tiba lagi. Itulah HAKIKAT TERBESAR yang sudah pun aku terima. Ya Allah sungguh pun duniaku terasa gelap seketika..sungguh aku merasa ribut taufan datang melanda namun aku PASRAH ya Allah. Aku REDHO dengan ketentuanMu. Aku IKHLAS menerima segalanya kerana Mu ya Allah. Aku juga tidak bermaksud menyalahkan dia..

Namun aku tidak tahu..aku tidak tahu mahu berkata apa lagi. Aku masih percaya dia seorang yg baik, yg taat kepada Agama & kedua ibu bapanya. Namun aku tak tahu apakah yg terjadi disebalik semua ini. Mungkin benar itu pilihan keluarga. Namun aku teramat kesal kerana tidak dimaklumkan walau sehingga saat2 yg terakhir. Aku hanya tahu dr seorang sahabat, sahabat yg baik hati.

Kini semuanya telah BERAKHIR. Meski perit untuk aku telan, namun kehidupanku PERLU aku teruskan. Pd awal pengetahuan, perasaanku bagaikan membuak2 ingin BERBICARA dengannya..namun kini..hatiku membisu. Dalamnya kepedihan yg aku rasakan membuatkan aku BISU!

Terima kasih atas keIKHLASan yg diberikan. Terima kasih atas SENYUMAN. Terima kasih atas pengalaman. Kau adalah insan yg paling aku JUJUR selama ini..kiranya inilah harga yg perlu aku bayar untuk sebuah perhubungan yg hampir 10 tahun, kini aku bayarnya TUNAI dengan berita pernikahanmu. Mungkin aku adalah insan terpilih. Terpilih untuk merasai semua ini.

Mungkin hari ini aku kehilangan insan yg amat aku sayangi & aku cintai, namun disebalik semua ini sebenarnya aku mendapat anugerah seorang sahabat yg jujur & ikhlas mengasihi aku sbagai seorang sahabat. TQ ALLAH...

Note: Allah always answer our prayers..but sometimes the answer is NO

Monday, 8 November 2010

~Coti@Cameron Highland~

Salam....

Terasa banyak pulak terhutang entry..tulah pandai2 buat intro..kemudian, tak cukup masa pula nak mengUPDATEnye! uhhhuu...sowwie yeaaa... Jika difikir2 kan, maka terbuktilah antara tanda2 akhir zaman, masa berlalu terasa singkat! Yeaaa..masa di office jangan diharap dapat membuat entry..terasa berbagai perkara harus difollowup dan diupdatekan..mengapakah? Sebenarnya ada juga terasa2 sebagai ada sesuatu yg tak kena..namun biarkah. Semoga saja kami diberikan kekuatan untuk terus menjalankan tugas walau dengan berbagai bebanan! HOH!! sudah bercerita pasal kerja!

Tujuan utama adalah untuk bercerita tentang coti2 di hujung October lalu. Sepertimana cerita di entry ~breeze~..secara tiba2 kami telah merancang untk ke Cameron Highland..XOXOXOO... Bila memikirkan tentang berjalan2..hati yg panas kerana dibebani dgn pelbagai bebanan terus terasa sejoKK sesejuk salju..:D

Sabtu, 30th October 2010~Perjalanan kami bermula seawal jam 8.30 pagi, awalnya cadangan bergerak seawal 7 pagi..namun KL hujan lebat pagi itu, maka perjalanan sedikit tertunda. Sebenarnya ini adalah percutian keluarga untuk kawanku kak zila!! Namun katanya kerana tak nak busan, jadi diajak kawan2 hehee[blehhhh..:p]..maka aku dgn muka tak malu..SETUJU untuk join ke sane weeheee..:D

Cameron Highland terletak kira2 300km dari bandaraya KL..eemmm teringat perjalanan kira2 6 tahun dulu.  Hari itu 26 December 2004, pertama kali aku kesana. Tarikh itu juga tarikh yg tak akan dapat dilupakan kerana tarikh itulah berlakunya Tsunami yang telah melanda Acheh dan beberapa negara di lautan pasifik.

Masa tu, aku ke Cameron dengan bas melalui jalan Tapah. Kali ni aku berkereta melalui jalan Simpang Pulai. Komen ku, laluan Simpang Pulai terasa kurang sedikit bengkang bengkoknya! So lalu situ la senang! heheee....

~R&R Tapah & laluan ke Simpang Pulai~

Cuaca petang itu mendung..laluan ke 'atas' sedikit sesak! Akhirnya kecut perut kami mengenangkan minyak yg semakin menyusut & perjalanan yg masih jauh! Memandangkan kami naik dari Simpang Pulai, kami tiba di Kg. Raja dahulu. Berbanding jika naik melalui jalan Tapah, akan sampai di Tanah Rata dulu.

OHoooo..KG RAJA adalah sebuah perkampungan pertanian..jika boleh aku katakan begitu...ngeeee...:) Rase pemandangan kat kampung Raja nampak macam di Vietnam pula  [mungkin kerana aku hanya pernah sampai disana] bagi kak iqin pula, katanya nampak macam di Taiwan! Kenapa? Entah..mungkin kerana suasana penduduknya yg rata2 merupakan masyarakat Cina..eemm..mungkin juga tidak..mungkin juga kerana pemandangan jeep2 lama..menampakkan semacam suasana di over sea! eemm..mungkin juga!

~laluan ke 'atas'..sesak..hujan & pemandangan@ Kg.Raja~

Owhh..nak cerita, kerana teng minyak semakin mengering dan tiada kelihatan petrol station, maka kami bertanya dgn penduduk kampung! Owhh..mujur ada 'pusat jualan' minyak..oouppsss..sshhh..jgn bising2 tau...
OOuuuppsssss...isi minyak disini!!

Kami teruskan perjalanan ke bandar Brinchang! Agak jauh juga jaraknya dari Kg.Raja. Mungkin ditambah dgn jalan yg 'jammed' perjalanan terasa teramat la jaohhh.. Sekali lagi hujan turun dengan lebat! Sudahnya 6.30pm jugak lah baru sampai di hotel! huh! tak sempat buat apa! sampai dh nak gelap!

~owhhh...hujannnn...bila la nak sampaiiii~~~

Selepas makan malam yang dibelanja oleh kuarga kak watie :D [TQVM] kami terus ke pasar malam bandar Brinchang hrmm....menarik!! Jagung bakar & chocolate strawberry adalah antara menu yg tak dapat dilepaskan!! weeheee..:D Smilin'
yeeheeee..STRAWBERRY is my fav!!

Siang hari kami teruskan dgn lawatan ke kebun2 milik persendirian yang memang banyak terdapat disini. Seterusnya singgah di ladang teh Barat & bertolak pulang ke KL.

eemm...tetibe rasa terpaksa memendekkan entry kerana mata sudah terlalu lesu...rasanya akan ada beberapa lagi entry menyusul bagi melangkap penceritaan disana..InsyAllah

Note frm CK: kembali tersenyOmmm...jom JALAN2! :D
p/s:owhh..mata semakin mengantuk..spt biasa..pic kendian menyusul TIBA~~:)

Sunday, 7 November 2010

~cuti Deepavali~

Salam....
Rasanya belum terlewat untuk aku mengucapkan salam Deepavali bagi rakan disini (jika ada) yg menyambutnya. Cuti Diwali kali ini, tidak seperti cuti Diwali yg lepas2 dimana aku hanya terperok di KL saja, tapi kali nie, Alhamdulillah aku dapat pulang ke KAMPUNG :D

Seharusnya hati berbunga2 pabila dapat pulang ke kampung! Begitulah selayaknya aku!! Namun berita yg aku terima awal pagi 5Nov itu, sedikit mengugat perasaan, sedikit menganggu kegembiraan hati. Telah aku kuatkan semangat, telah kucuba tegarkan hati, namun aku tak bisa membohongi diri. Hati ku sebenarnya hancur luluh jua, jiwaku hiba. Setiap kali kubukakan mata, fikiranku memikirkan tentang hal itu! Mataku berkaca2! Sudahnya aku memilih untuk TIDURRRR sepanjang hari! Bila mak tanya..'kenape ngah?..penat sehari naik bas?'.. aku hanya mengiyakannya saja!..'eemm..' Sorry mom! aku tak bisa menunjukkan diri ku yg lemah ini..aku ingin kau tahu bahawa anak mu ini sentiasa baik2 saja..:'(

Kebetulan hari itu 6th Nov. ada jiran kami yg mengadakan majlis kenduri kawen. Seperti biasa masyarakat di kampung, mak & abah sebok juga ke sana 'merewang' kan diri..dan..sebok juga lah lalu-lintas depan umah kami yg selalunya sunyi sepi!

Sebagaimana seboknya suasana di kampung aku, entah kenapa aku rasakan begitu jugalah seboknya keadaan di kampung 'seseorang'. Owhh tuhan..adakah aku hanya terbawa2 perasaan. Ya Allah berilah aku kekuatan. Tunjukkanlah aku kebenaran. Aku memang jarang bercerita tentang perasaan dengan ramai orang..aku biasa menjadi pendengar..namun inilah coretan..coretan dari perasaan..mungkin disini aku dapat melegakan gelora dihati..

Nota: bibir itu selalu tersenyum..teruslah tersenyum wahai dinda

Thursday, 4 November 2010

what a dayyy!!!!

Owhhhh..rakan2 ku...
Pernah ke korang melalui permulaan hari yg serba tak kena?...itulah yg berlaku pd permulaan hariku pd hari ini..

Awalnya bermula begini, malam tadi buat2 keje..aleh2 tertidor depan TV..bangun2 dah 6 lebey..wahhhh..baju tak gosok! uuwwhhh...teruskan saje bersiap sesudah subuh..jangan PK lagi. Sarungkan saje suar khakis yg ade tergantong tu..dah tu korek2 lemari capai T-shirt adidas pasar malam..huhuuu...dah tu utk nampak sedikit formal..sarungkan pula long cardigan diluarnya! Mujor ade long cardigan nie..kira dialah penyelamat..kalu tidak tak tau lah jadi dressing ape..pabila mengenakannya..terus nampak mcm pakaian nk g keje! hiksss! :D waaahhhhh..bersiap ke kerja tidak pernah semudah ini!

Oowwhh..namun sebab tiada perancangan awal, ade la dalam 2-3 kali bertukar2 tudung & inner..
last sekali, disebabkan masa semakin tegar mencecah 7.30am! aku pn sarungkan aje inner RED wif tudung bercorak-corek :p

Owhhh..rupanya citer kekalutan tak berhenti setakat disitu..dalam pada terkejar2 tu..sampai je kat bus stop..bas ke bkt bintang pn sampai. Aku ape lagikk..terus ajelah naik bas tu kan..eemm..dalam pada tu tangan masih lagi terkorek2 dlm hand bag mencari wallet. E'ehh...tak jumpe2 pulak! Sampai aku bukak luas la zip handbag aku tuewww..selak punye selak..korek punye korekkk..dem!! tak ade!! owwhhh TERTINGGAL wallet!

Hah!! teringat card touch & go..lantas aku mencapainye dari pocket bag..TAPI..tengok2 bas tu pulak tak de mesen T&G...hhrrmmm.....mujor pokcik bas tu baik dan murah hati orangnya..die perasan aku terkorek2..dah tu aku cakap..alaaa mesen tak de plak...lalu pocik yg baik hati tu pn cakap..'tak ada tak apalah'..heee..TQVM POCIK! 1kes terlepas sudah...aku cume mampu ucapkan 'time kasih' je time turun bas tu..huhuuu...Allah murahkan rezki pocikk...aminnn....

Sebenarnya tadi, ade jugak rase macam nak patah balik ke umah..tapi dah alang2 sampai istana hotel..aku pn terus kn aje lah pegi ke opis. Kebetulan tadi ms korek2 handbag, nampak plak envelop duit kutu yg akak opis bagi semalam...huhuuu...Alhamdulillah..ade BEKALAN..rs ok kot tak yah balik umah dh. So aku pn terus jalan menuju opis..sampai depan wisma cosway..owhhh..teringat nk singgah kedai runcit. So aku pn membelokkan langkah ke sana..tup2 entah apa yang aku pijak..terasa langkah ku tak stabil...dan..aku pn telah terduduk di atas jalan simen itu..di laluan kereta masok ke wisma cosway sbenarnya... Habis terlepas semua pegangan bag yg aku sandang dan aku jinjit! Ishhkk..dh le sebelah tu wisma genting ade deretan kedai makan..penuh org dok mkn breakfast kan!

Aku pn cepat2 bangun & terus berjalan spt biasa..takot2 lambat2 nanti ada plak yg dtg ingat aku pitam ke pengsan ke bagai kan..adesss....agak malu lah jugak..so aku tak pandang kiri kanan lagik! JALAN TERUSSSS....Sampai opis..selamat..terasa cam sengal2 la jugak kepala lutut aku neh! Belek2 adesss..patot lah sengal...lobang jugak lah lutut suar aku neh! ishhk3....ada pic..tp tak sempat plak rs nk transfernye neh! kendian lah!

eemmm..awal pagi dimulakan dgn kejadian2 yg tidak baikkk...sepanjang hari bz di hopisss..g sembahyang di level 3..ade plak batang mop dekat dgn bag smbahyangku..igt nak nk betulkan kedudukan die tu..sekali die jatuh berdegang memecah kesunyian..hoh!! naik2 masok meetin' department dh lewat! Malam hari dgr brite yg agak terkezot jugak..tp tak terkejot sgt la sbb aku dh didik hati aku nie sejak dr awl lg utk sebarang kemungkinan..hrrmmm...just wait & see...

Note: korang??..penah kene HARI SERBA TAK KENE..??

Friday, 29 October 2010

~breeze ~

iissshhhkkkk.....
aku pun tatau la ape dh jadik dgn aku nye original entry nie..cam lari semacam aje kan...
hrrrmmm....pe pun just nak buat intro tentang perasaan ku ketika itueww...

##~~##
satu malam yang indah..sedang aku menaiki tren LRT balik ke umah dari kelas malam ku..
~satu phone call masuk...it's a phone call from my former housemate masa dok kat shah alam dolu..huhuuu...
~just short chit chat & sudden planin' for the wekend..sound like a beautiful trip for end of October 2010..winkk***
~hati aku mula berlagu riang & feel like cool air is breezing on my face!!

Note: mode~vacation

Wednesday, 27 October 2010

~ English language, Skills & Attitude~

Salam...

Last week I was attended 'Effective Business Writing In English' course. Actually there are many info I would like to share..however the time is always jealous on me! huhuuuu...[idak la berhajat untuk terus menulis dlm English sebenonye..:p]

Welll...welll..welll...banyak yang nak dikongsi..tapi..tulah 'vekend' kan 2 ari je cam tak cukop plak nak mengarang bagai kan!! hehehe :D Sebenarnya bukan la sangat nak bercerita mengenai tatacara penulisan, tapi nak cerita lebih kepada acara 'brainwash' yang telah dilakukan oleh speaker. Menurutnya, beliau tak nak lepas kelas tu nanti masing2 masih di takuk yang lama..tiada perubahan..jadi beliau memilih untuk 'go to the basic'. Tapi untuk 1st day tu agak busan la jugak kan..abess..dah basic sangat kottt..sampaikan care bercakap 'ma'..'ma+ma'..'ma'..'ma+mam' pn nak citerrrrr...adessss!!! Ape pun sebenarnya speaker nak citer proses pembelajaran yang kita telah lalui selame nie..kaedahnya...

Mujor saja participant untuk kelas kali ini, kalau lah boleh aku katekan masing2 mempunyai kadar kemahiran berbahasa 'English' yang average sajeee..kalau yang dah superB tu masok kan...cian dierang..mesti burin kan!!!

Oowhhh..OK lah secara ringkas sebenarnya nak berkongsi 4 peringkat 'kesedaran' kita:
1. Unconscious incompetence -tak sedar apa yang kita tak tahu [aku ke nie dulu]
2. Conscious incompetence - sedar apa yg kita tak tahu [rasenye aku sekarang]
3. Conscious competence - sedar apa yang kita tahu [masih tidor rasenyee..:p]
4. unconscious competence -tak sedar apa yg kita tahu [teror sgt dh kott!!]

eemmm..ape yg aku rase, makin belajar, makin banyak plak rase tak tau..abes?? yg selame nie amek tak tau tu..oouuhhh...lagik lah sungguh tak tau ape yg ku tak tau!
aaarrgghhh!!!

kesimpulan yang diberikan..ialah...READ..READ..READ...[speaker nie teror sgt kot..sapai die tak sedar ape yg die tau..so nak citer ape yg die tau pn tak tau..huhuuu..]..advise beliau ialah ..READ..READ..READ.. Katanya 'READ and get familiar with the STYLE..tak payah belajar grammar2 nie..dah terlambat!' emmmm...blehlah..bleh la jugak pakai method die neh..tapi kalau dapat belajar lagik BAGOS kan! hikkk..:p

Bila fikir2 balik memang betul apa katanya, mengapa kebanyakan kita susah nak bercakap, susah nk menulis..nie sebab tak banyak vocabulary..sebab tak banyak vocab..sebab malas bace..sebab mls bace..sebab malas!! owhh ATTITUDE!! Memang sepatotnyalah kemahiran 'bahasa' nie dikaitkan dengan...KNOWLEDGE+ATTITUDE+SKILL...nak dapat seme tu kene lahhh rajen melakukan dua method input iaitu..LISTENING & READING.. Tu ajelah pesanan ku untok diri aku sendiri!! So novel english yang dah lama beli tu..sampai 5 bijik lak tu..bila nak baca???? :p [tapikan novel 'indon' tu pun banyak tak bace lagi!!]

****
Sikit pasal writing plak...

Okey..secara serba ringkas, menurut speaker bahasa untuk business nie tak perlu berbunga2. Cukup dengan bahasa seharian yang serba ringkas & padat! Masa die menyemak tugasan email yang aku buat, katenye ayat aku adelah ayat2 lama..ayat2 80's..hehe..yelah tengok la cikgu aku sapakan!!!haihhh!![cikgu mak dh pencen tau!! orang LAMA tuewwwww....]

Contoh, katanya tak payah lagi guna ayat..'herewith'...'we would like to inform you' [memang lah nak inform orang tu..sapa lagikkk] 'append below'.'esteemed' [ayat zaman British]..dan segala macam ayat yang besimpul..bersimpuh...! Just go straight to the point!!
~1 concept that we were learned for business writing is::KISS concept::
Keep 
It
Short &
Simple
so..pas nie tak yah ayat melerat2 yeaaa!!!...

Huhuhuuu..kelaka lak rasa masok kelas neh..abes seme surat kami singkatkan!! Geng sebelah menyebelah aku..kak shima & Hafris..pas neh kalu email korang yg meleret2 lepas ke aku...aku reply dgn ayat TQ aje! OOuupsss...homework dah siap ke? ^_^

Nota rengkas: S.H.O.R.T ^_^

Sunday, 24 October 2010

~cian diaaa...*

Sunday yang aman....cume...
ketang..ketong..ketang..ketong..construction kat sblah nie je yg wat BIseng!
..tiba-tiba teringat...aku pon capai hp & sms..

~aQ~ko jadi ke kursus ujung bulan neh?bes mia balik kg gak ke??
#adik aQ#jadik ar..besok dah start dah..nie kat kapong ar..
~aQ~ahakss! tak nangeh ke minah tu??..try ko semunyik kejap..xoxoxooxxxx..
#adik aQ# nanges jugak tadi..tapi nie ade 'dendang'(adik bongsu aku) ok ar..sok dendang sekolah haru ar..
~aQ~kakakakaa..cian dak tumeyyy miaaa


Kesahnye..adik aku kene pegi kursus kat 'Akademi Kastam (AKMAL)' yg kat Melaka tu..ate dh setaon lebey keje kene le p kursus gamaknye yeaa..(aku pn tak bape maher sgt tang tatacare keje gomen neh!)..
1st calling dah mintak tangguh..nie panggil lagik..gamaknye kene pegi jugak la yeaaa...emmm..

Baby sitter yang biase menjage anak die tu pulak, sebok nak pindah umah plak dah..sominya naik pangkat katenye..so nk kene pindah pat lain la pulak...

Kaedahnye tak de care lain...anak die tu..anak sedare aku lah..[om selangor pangel 'anak buah'] tepakse leww dihantor balik ke kapung!! ahakss!
dah le minah tu penakot dgn mak aku kan..waaawawawawaa....cian aku kat minah tomey2 neh...eemmm..


hellpppp.....sayu plak rs hati aku....

mia syg..mia akan baik2 aja yeaaa..:D
update mlm neh...mia dh tdo dah..tadi nanges kejap aje..nanges nk tdo...huhuuu....:D

Nota fm ck: titoo yeaaa lalingg..nanti Deepavali Mak Ngah bliksss...oouuppsss..salah raye ke?? :p

Saturday, 23 October 2010

BOsan**

~monolog diri~

*dah sendiri yg decide tak nak kuar wekend nie..dah tu?? busannn pulak???
# ateeee..dah TV semenye kale merah & puteyyy...takde perkara lain ke yg berlaku kat Mesia nie??
* internet kan ade...kate nk gunakan internet untuk education ate' tetibe boring pulak??
# entah!!!...dah tibe2 aku rase nak tengok TV & taknak mengadap lappy nak buat macammane? eeeyyy...!!!!

Note frm ck~what the @##$^T^&*^^!!!!!!!

Wednesday, 20 October 2010

~cerita lepas Treasure Hunt, Cherating~

Haluuuu...haluuuu...i'm back!!!

hehehee..lame rase menghilang...awalnya sebok menolong para AJK kelab mempersiapkan goody bag for treasure hunt...langsung sebok bertreasure hunt di hujung minggunya..dan sebok memenuhi komitment2 yg telah dimeterai setiap awal minggu...hah!

**20.10.2010~cantek date ari nie! sebenarnya ari nie terase sangat penat! seharian berkursus. Jam 5.30pm sambung kerja..jam 6.30pm balikss..tren penuh..tunggu tren ke-3 baru dapat naik...sampai2 umah terasa sengal2 belakang..adussss...seawal jam 9 dah 'landing2'..tapi mata tamau pejam!
oouuppsss...sekali lagi lajakan cerita menyimpang panjang! :p

So???
Jom layan citer Treasure hunt ku di hujung minggu itueww..ngeeee :))))
yeaahhh..posin' b4' startt!!

Ooowwhhh..wel group kami wif car number 47 hanya mampu menduduki tangga ke 3+1 aje out of 55 cars..agak mendukacitakan juga dijiwa kerana kebanyakan jawapan pd kali nie dapat dijawab dgn baik! Emmm.. nampaknya rezeki tidak menyebelahi kami.. Nampaknya gagal mempertahankan kedudukan top 10 yg pernah kami lakar pd treasure hunt ke Telok Batik 2 tahun lepas...eemm..tak pa boleh cuba lagi :D

Banyak kenangan & pengalaman yg bila difikir2 kan boley buat aku tergelak sendiri...mane taknye...pada awalnya dgn confident kami 1st group yg sampai di Save More Temerloh! Group pertama yg ambil makan lunch! Kerana terlalu teruja kami teruskan perjalanan memandangkan perot kami 'tidak minta diisi' lagi..hehee...Sudahnya, mungkin juga terlalu confident..mungkin juga sebenarnya telah terlalu lelah, kami sebenarnya hanya terpusing2 di bandar termerloh tanpa menemui jawapan! :p gagagaggaaa... (kesah in detail tertalu panjang utk dihuraikan..biarlah kami kenang sendiri :D)

Kesah kedua..kes 'terperangkap' di bandar Kuantan..terpusing2 nak keluar tak dapat! kisah traffic light yg melambak & kisah memecut ala F* dari Kuantan ke Cherating...gaggagaaa....MANISS+LAWAK!!!
malam manjelma..tugas blakang taber plak menunggu...:p

Ape pn majlis seme berjalan dgn lancar...TQ to da' organizer yg bersusah payah berusaha melaksanakannya yeaaa...dan untuk julung kali aku yg lebih gemar menjadi 'insan belakang tabir' nie dipanggil naik ke atas pentas..owwhh..mujur beramai2..kalu tidak mau saja aku jadi beku disitu!! :p Owhhh sebenarnya sejak sekolah lagi aku suka jadi insan belakang tabir aja...ku tak suka muncul dikhalayak ramai berpidato/berbahas..namun aku suka mengarang! Hasil karangan aku tu, ade yang aku hantar masok pertandingan...sajak lah, ade gak yg aku hantar untuk majalah sekolah..cerpen lah..hehee..supayes boleh menjadi tatapan rakan2 sekalian heeee...very da' low profile & shy (relevant lagik kah sikap itu dikampeni  kini??) :p

owhh..pic of Impiana Resort & berlibur sekejap @ Monica Bay b4' berlepas blk ke Key Ell..hehee

Emmm..cume pengumuman pemenang yg hanya dapat dijalankan di keesokan paginya ku tak menghadiri...oouuppsss...keterujaan ku terlalu kuat kepada lautan pule :p SOWWIE GENG!! Mak terjun laot!! naik lambat..nk masok bilik terkonci..so bersiap pn lambat! TET!!

p/s: blogspot ade problem dgn pic..later ku update pic!
Note frm ck: rase sawan bertreasure hunt...rs nk fix one group & joint acara seumpamanya kat luar sana..eemm..bisakan??