lame rasenye tak memanjakan diri lepak2ing kat umah...so nampaknye wekend nie tak de ape xtvt, makenye cam biase...di pagi ahad yg berbahagia, aku akan turun ke pasar pagi kat bawah umah utk meninjau2 barang yg perlu heheee..
kaedahnye aku jumpe ikan ala2 cam ikan sembilang..yg nie ikan duri kot...(teringat aku kat ikan mayong)..jenis2 ikan cangini memang sedap dimasak asam pedas..lagik pekat lg kaww lg terangkat!! fuhhh....
kalau kat kampung pamily aku pangil 'masak gulai' aje, makne bile sebot masak gulai = masak asam pedas la tu..tapi bile dh kat KL nie aku tengok rate2 penduduk KL paham masak gulai = masak lemak..ahakss!! sukati lah dierang nk pangil ape kn..yg penting perot kenyang..hati senang..
Asam pedas nie sebenanye dh kire cam masakan ruji kami kat rumah la...memang tak pernah jemu!! org kate dlm seminggu tu mmg tak lari 4-5 kali la masaknye..hehhee...not like masak lemak..masak kari (aku plg tak suka masakan kari)..mereka2 nie seme cepat menjemukan pd tekak kami..tp if sebot asam pedas..tiap hari pn aku layanzzzzz....nyumm..nyummy2....sluurrpp...hirup kuah die cam hirup soup you!!YUMMEH!
dah like mengidam plak aku nie ha..teringin nk makan asam pedas ala masakan kat umah..makenye aku beli la jugak ikan TADI tu...selonggok rm2/- aje (utk yg size kecik) :-)))))
kaedah penyediaan ikan, setelah selamat disiang..kenelah dibasuh dengan asam&garam..care nie adelah utk meghilangkan bau hanyir ikan tersebut kerana ikan2 seumpama ini agak hanyir bahu nya yeaa..if ikan kembong biase tak perlu lah nk basuh dgn air asam garam bagai..basuh biasa pn dh cukup dh..kaedah nie aku amek dr mak aku je sebenonye..utk kami basuh dgn air asam garam dh cukup dh..tp muken ade org2 yg lebih 'kritikal' nk kene basuh dgn limau nipis plak lps tu..so ikot la masing2 cemane yeaa..
OK antare pekakas yg perlu ade mestilah daun kesom & lg best kalau ade munga kantan!!
bahan2 lain cm biase aje bawang merah, putey, halia, kunyit & yg plg penting ialah cili kering (aku pangil lada kering ajelah..tu bahase paso aku kat umah le..)
adey!! punyelah berie aku plan nk masak asam pedas kan..tengok2 cili kering aku out of stock la pulak..uwaaaa..!!!!!..malasnye aku nk turun bawah semula cari die kannn...kaedahnye korek punye korek..aku jimpe nie!!
haaa..sbb nk jugak makan asam pedas masak sendiri & tak nk turun lagik..make aku teroskan jugak projek memasak aku nie dgn gune cili powder aje..hek2..cili powder nie sebenonye lebihan dr bahan2 utk marinate ayam BBQ..ahhhh..kire ok lah tu..gasak lah..huhuu
okeh, setelah berusahe..nie lah hasilnye..kale sikit gelap compare asam pedas biase + rase sikit masam like masam dtg dr cili powder tu...kesimpulannye, rase 'beliau' mestilah tak seperti asam pedas yg aku bayangkan mkn kat omah kg tu kannn...uhuuu..hrmmm...(tak pe ikan ade lg boley masak lagik nanti..ahakss!!)
Akhirnye nielah hasil tangan aku pd Ahad yg berbahagia itu..
errkk...TAPI..nape cam seme yg aku masak ari nie pn cam masin aje ek?..adeyyy...aku nie dh le tak kuat masin..!!ep..epp...sudah2..teori masak masin = nk kawen dh tak bley apply kat aku lg dh..tak berkesan dh aku rase!! ahakss!! gamaknye dh lame tak masak...aku pn dh lupe care sukat garam kot ekekekkeaaa..:-p
tak pe lah..makan sesurang..belasah ajelah labuuuuu....:-p
Dr meja pengarang: sesekali layan mkn masin syiok jgak oooo... :-p
kaedahnye aku jumpe ikan ala2 cam ikan sembilang..yg nie ikan duri kot...(teringat aku kat ikan mayong)..jenis2 ikan cangini memang sedap dimasak asam pedas..lagik pekat lg kaww lg terangkat!! fuhhh....
kalau kat kampung pamily aku pangil 'masak gulai' aje, makne bile sebot masak gulai = masak asam pedas la tu..tapi bile dh kat KL nie aku tengok rate2 penduduk KL paham masak gulai = masak lemak..ahakss!! sukati lah dierang nk pangil ape kn..yg penting perot kenyang..hati senang..
Asam pedas nie sebenanye dh kire cam masakan ruji kami kat rumah la...memang tak pernah jemu!! org kate dlm seminggu tu mmg tak lari 4-5 kali la masaknye..hehhee...not like masak lemak..masak kari (aku plg tak suka masakan kari)..mereka2 nie seme cepat menjemukan pd tekak kami..tp if sebot asam pedas..tiap hari pn aku layanzzzzz....nyumm..nyummy2....sluurrpp...hirup kuah die cam hirup soup you!!YUMMEH!
dah like mengidam plak aku nie ha..teringin nk makan asam pedas ala masakan kat umah..makenye aku beli la jugak ikan TADI tu...selonggok rm2/- aje (utk yg size kecik) :-)))))
kaedah penyediaan ikan, setelah selamat disiang..kenelah dibasuh dengan asam&garam..care nie adelah utk meghilangkan bau hanyir ikan tersebut kerana ikan2 seumpama ini agak hanyir bahu nya yeaa..if ikan kembong biase tak perlu lah nk basuh dgn air asam garam bagai..basuh biasa pn dh cukup dh..kaedah nie aku amek dr mak aku je sebenonye..utk kami basuh dgn air asam garam dh cukup dh..tp muken ade org2 yg lebih 'kritikal' nk kene basuh dgn limau nipis plak lps tu..so ikot la masing2 cemane yeaa..
ikan dh siap siang & basuh dgn asam garam..
OK antare pekakas yg perlu ade mestilah daun kesom & lg best kalau ade munga kantan!!
bahan2 lain cm biase aje bawang merah, putey, halia, kunyit & yg plg penting ialah cili kering (aku pangil lada kering ajelah..tu bahase paso aku kat umah le..)
daun kesom & munga kantan...(kalu kat kg main petik kat tepi umah je mende2 nie..hrmm..)
adey!! punyelah berie aku plan nk masak asam pedas kan..tengok2 cili kering aku out of stock la pulak..uwaaaa..!!!!!..malasnye aku nk turun bawah semula cari die kannn...kaedahnye korek punye korek..aku jimpe nie!!
chilly powder???..= asam pedas??? :-p..buwekkk!!! heheeeheeeeee
haaa..sbb nk jugak makan asam pedas masak sendiri & tak nk turun lagik..make aku teroskan jugak projek memasak aku nie dgn gune cili powder aje..hek2..cili powder nie sebenonye lebihan dr bahan2 utk marinate ayam BBQ..ahhhh..kire ok lah tu..gasak lah..huhuu
final result...dh makan pn separoh jln br hengat nk snap..ahakss!!
okeh, setelah berusahe..nie lah hasilnye..kale sikit gelap compare asam pedas biase + rase sikit masam like masam dtg dr cili powder tu...kesimpulannye, rase 'beliau' mestilah tak seperti asam pedas yg aku bayangkan mkn kat omah kg tu kannn...uhuuu..hrmmm...(tak pe ikan ade lg boley masak lagik nanti..ahakss!!)
Akhirnye nielah hasil tangan aku pd Ahad yg berbahagia itu..
sawi jepun al tirammsss...
ikan gureng al kunyit...(yg masin!!)
errkk...TAPI..nape cam seme yg aku masak ari nie pn cam masin aje ek?..adeyyy...aku nie dh le tak kuat masin..!!ep..epp...sudah2..teori masak masin = nk kawen dh tak bley apply kat aku lg dh..tak berkesan dh aku rase!! ahakss!! gamaknye dh lame tak masak...aku pn dh lupe care sukat garam kot ekekekkeaaa..:-p
tak pe lah..makan sesurang..belasah ajelah labuuuuu....:-p
Dr meja pengarang: sesekali layan mkn masin syiok jgak oooo... :-p
4 comments:
ah tak lama lagi la tu. kekekeke
ahakss!!!
ahaaaa...ada bih kurang 5 bulan lagi nak ujung tahun ni..insyaallah2....
jeng3....BUNGA2 SUDAH KELUAR DI TAMAN..HIKSS!! :-D
Post a Comment