Quote

Recipe for success: Study while others are sleeping; work while others are loafing; prepare while others are playing; and dream while others are wishing. ~ William A. Ward

Saturday, 16 March 2013

Phnom Penh ~ for the 2nd time

Salam...

Ok nak pendekkan cerita aku bohsan.
Jadinya nak melalot ke laot la dalam blog sebelum iOls busy semula la nanti kan (ye ke bz semula? :p)
Jarang2 nak cerita pasal kerja, tapi kali nie nak cerita pasal travel atas tiket pekerjaan pulak yea..ekekekee

back to last January, jejak aja kaki dekat bumi Malaysia (from Hanoi) terus masuk WhatsApp informing next week iOls DIARAHKAN untuk terbang ke Phnom Penh. (ingat aku kerja travel agency ke hapa?? xoxooo >_<' ) apo nak dikato..inilah lumrah makan GAJI.. sobss

lunch@KLIA

pada hari kejadian, pagi hari iOls masih lagi masuk office ok. harus la banyak hal sebab baru lepas cuti seminggu kan. sobss. flight pukul 240 petang, so dari office direct ke KLIA dengan cab+ERL.
sebabkan perut yang menjerit LAPO, tak sempat boarding lagi aku dah membaham 'HOT ROLL' nie.
waaaa lapar!

just arrived~hot sunny day in Phnom Penh 
*burn lah wajahku* sobss :"))

oupssss..a mourn week though 
*apalah lemban iOls tak aware what is going on in P/Penh sebelum pegi kan..ookoffkofff*

Sofitel~ me likey the lemongrass welcome drinks. tq  :)

from our room
*jakun la theyOll bagi toothpaste brand colgate* ^^

dinner with banker :s

nie la antara yg aku tak berapa nak gemar bila outstation
perlu alert dengan sekeliling sampai malam becakap pasal business. letey2 *_*
sebab pergi atas tiket kerja segan la aku nak snap sana sini picca makanan kan :p 
tapi yang menarik dekat sini, sayur kangkung theyOls hanya masak batangnya saja
no daun kangkung at all. pelik2 masyarakat dunia nie~

the day *finally uOls tau la kan iOls kerja mana* xoxoo

nie semua lepas meeting & lil presentation, dan2 iOls kena serbu dengan suppliers
lepas sorang sorang. ok nak minum pun tak bley ok. haha
jadiknya picca hanya dapat ku snap lepas semua tetamu gerak tinggalkan kawasan kejadian :p
fuhhh..

sebenarnya iOls request nak fly balik petang itu jugak, tapi mandangkan tak dapat tukar ticket terpaksalah aku redho (lap peluh didahi, tangguh lagi la kojo2 di hopis). sebab tak dapat balik, aku layankan aje lah my friend yang teringin nak bershopping dekat sini kan. hrmmmm..

tuk-tuk & Phnom Penh General Post Office 

sebenarnya nie kali ke-2 iOls jejak Phnom Penh
yang 1st time dulu pon atas sebab kerja dan tak sempat pon nak berjalan langsung
so aku pon memang tak tau la nak advise my friend nak pegi mana aje kan :p
well, finally weOls ke post office; me sending a postcard to myself and my friend buy some stamps collection for herself :)

Central Market

seterusnya weOls ke Central Market la pulak
sebabkan iOls baru balik dari Hanoi, makanya tak mood sangat la nak bershopping kan 
macam la dekat Hanoi pon shopping sangat kan. haha

tapi suka nak highlight satu perkara, orang kata its worth to buy backpack here in Cambodia
antara pasar yang selalu disebut2 ialah Russian Market. tapi sebabkan masa dan cuaca yang sangat la panas (aku tak larat, panas bangat) weOls hanya sempat ke Central Market aja. kata nya dekat Russian Market lagi panas udaranya tapi lagi banyak la pulak pilihan backpack nya!
uwaaaaa...tapi masa pon tak cukop uOls. full stop

dalam pada terpusing2 dekat CM tu, ternampak pulak wajah2 orang Malaysia
apa lagi, mendekat, senyum dan tegur lah kan. :)
theyOlss ialah pelajar2 UiTM yang dah beberapa kali datang ke sini atas nama program membantu masyarakat islam Cambodia katanya. they said kedai yang weOll dok belek2 tu ialah antara yang the best in terms of quality & price :D

tadaaaa....inilah kedainya..boley cam tak?? :D
backpack shop @ Central Market 
& me posin with my new backpack wanna say good bye to Sofitel :p

tu dia kedai backpack tersebut. no 053/056
bila berdiri menghadap ke central market (tulisan bitu tu) kedai nie at your right
..and...tadaaa..itulah backpack yang iOls berjaya rembat @ USD9/- for 30L brand Deuter (sangat!)  
dalam trolley bag pon penoh dengan backpack kawan2..ookofffkoffkofff..
ini boss punya sebab la nie bukak cerita pasal backpack! habis kawan2 teringin nak mengirim
tapi tak ape lah. kali nie kita kasi chance! ;)

waaa..ambil kiriman bukan la amalan iOls sebenarnya. 
sebabnya zaman awal start travel dulu, macam2 kiriman la yang dilayan 
tiap orang mungkin hanya 1 kiriman, tapi bila nak membeli tu baru tahu in total banyak ke idokk..
larat ke idokk..itu belum survenir untuk kaum kerabat lagi ya. oookoffkofff. satu hal nak bawak balik uOls. so sangat la faham dengan situasi orang yang pegi travel nie.
tak caya? sendiri pegi travel dan coba la ambil kiriman banyak2~ hahahaa..hahahaa..

@ airport, managed to get some books as souvenirs for own self :)
*iLav books*

on board...and berangan nak travel lagikk..xoxoxoo

heii key ell..END ;)

3 comments:

Eyna Ahmad said...

Jom simpan duit g Istanbul =)

ck said...

uwaaaaa...nak ikottttt!!! tapi kata nk slow-down travel nie. nk kompol duit beli reta plak..sobss

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI