Quote

Recipe for success: Study while others are sleeping; work while others are loafing; prepare while others are playing; and dream while others are wishing. ~ William A. Ward

Sunday, 3 March 2013

Hanoi-HalongBay-Sapa ~ Part 4

Salam :)

Hyeee..good morning..its a brand new day!! ;)
today we gonna hit long2 trekking compared to the yesterday
bahaaaa...quietly felt bit scared inside me..eekekeee..and akhirnya mommy decided not to joint us!
owhhh! malam semalamnya hujan! pasti track adalah lebih licin dan sukar untuk hari nie..sobss ^^

morning!!!

carry on carry on..^^

owhh..this is just the beginning..its nothing *bahaa*

got ticket?? no worries, the guide will settle it anyway
...and same as yesterday, the Black Hamong will follow-thru all the way..huhuu

..and the track is getting harder..muddy..and that's my 'beautiful' shoes :s 

track semakin susah3
dekat tempat superb licin nie memang tak sempat lah nak layan camera kan
mula2 ingat boley jalan sendiri tanpa bantuan Hamong tapi akhirnya mengaku kalah la jugak :p
ahaaaa...kita terima aja lah bantuan mereka tu. theyOls nie bagus jugak sebenarnya. they will jaga and help U untuk lalu track yang susah supaye uOls tak JATOH~ haha 

REST!!

phewwww~ finally end of the muddy track! 
yeayyy!! done!

;)

our guide; Shoun in yellow jacket showing her village down the hill; its Cat Cat Village
..and we gonna have our lunch there...gulpp~ *_*

lunch!! 
cabbage, tofu, vegi-roll & rice ..sobsss..hehe 

owhh..finally sampai di kampong cat cat
time sampai memang dah time lunch. perut pun dah keruncung..haha
so dekat sini lah kami berhenti lunch & rehat..hermmm..almost 2 hours jugak la kut berhentinya
tapi nak cerita, sebaik aja duduk kaum2 Black Hamong yang tadi 'mengiring' kami pon datang la serbu dan minta beli barang jualan mereka. they said "I help U along the way..good help"..bahaaa 
ok sebenarnya memang ada niat nak hulur pada 'akak' yang help me tu, tapi bila yang lain2 turut serbu tak terkawal dah nok!
rasa kami berdua nie la yang paling teruk kene serbu. adeyyyyy
sebabkan barang jualan akak nie tak banyak pilihan, akhirnya aku beli lil wallet (againn??) ^^
paling tak boley belah, bila anak kecik yang jualan lil handphone cover & other small things..came and approached us. bila kita kata 'NO'..dia jawah "Yeaaa..maybe buy some handphone cover from me".. 'NO'.."Yeaaa..maybe some bangle from me"...'NO".."Yeaaaa...dan..terus3..adeyyyyyyy...:s
last2 terpaksa buat budus uOls :p
Owhh..by the way, toilet dekat sini BERSIH tau! lengkap dengan pili air lagi..yeay!! :D

school

lepas lunch, kami teruskan perjalanan dan sempat singgah dekat sekolah lagi
hahaa..macam YB turun padang pulak gamak ehh siap melawat sekolah vagai..eekekeee

heavy rain, take shelter & see...2 'pinkies' are resting in the barn (buwekk)

akhirnya kami ucapkan Good Bye pada Shoun 
kami berpisah disini. kami dihantar pulang dengan pacuan 4 roda uOls
bila balik naik kenderaan nie, baru lah tahu perjalanan weOls tu adalah sangat jauh ok
hahaa. we arrived hotel around 230 kut. so we opt to late check-out dan bayar additional charges USD75/-

sebenarnya pihak hotel boley aje benarkan early check-in/late check-out
sepatutnya tour agent terus uruskan hal ini untuk keselesaan pelancung (ke kami aja yang nak arrangement macam nie? :s) dan charge terus dalam package. kan senang. tak payah merempat dekat 'waiting room'. once arrived, pelancung boley terus masuk bilik and rest..and of course la bayar lebey! hik ;)

kami akan gerak balik ke train station petang nie jugak & transport kami dijangka tiba jam 5 petang
siap..bersiap :)

around 6pm @ Lau Chai 

sampai di bandar Lau Chai kami terus dihantar ke restaurant untuk dinner
train station tak berapa tapak ke depan dari restaurant nie
so kita makan la dulu ea..xoxoo demok la memang :p

@Lau Chai Train Station

Our train..again Orient Express!

ehh! memang pumpkin glamour la dekat sini..see train pumpkin pon hado ^^
owhh..nak cerita kami ingat kali nie cuma kami bertiga saja dalam 1 bilik
so dah siap2 dan kami pon off lampu semua. tiba2 bilik kami diketuk
buka2, rupanya we got another roomate..yg mengejutkan..dia ialah lelaki
tak bley belah bila kami tanya..'U?..U stay here?? U guy..die jawab.."yes, Im a guy"...baahahaha
budak tu ialah pemandu pelancung untuk pelancung2 italy (biasa pelancung italy akan ada tour guide sendiri yang pandai cakap italiano) 
nasib budak tu ala2 nerd and masa dia masuk bilik tu memang ade pekerja train yang datang cheq
tidak nak aje halau die keluar..eekekeee

early morning heading to the airport & ready @ the airport!

around 5am, weOls arrived @ Hanoi Train sation dan akhirnya sampai semula di hotel Golden Legend around 515am. sebabkan masa yang suntuk (flight weOls 9am), kami hanya bersiap di lobby hotel aja
kemas balik trolley bag masing2, weighing our bags, menompang rest room & bersiap seadanya. 
tepat jam 6am, cab pon sampai untuk terus membawa kami ke airport. 
weOls diberitahu cab telah siap dibayar, so weOls lekkk je :) 
journey to airport almost 1 hour..like KLIA - KL lah kan~ xoxoo

ok..bye2 Hanoi ;)

E.N.D

3 comments:

Eyna Ahmad said...

Banyaknya part untuk kisah Hanoi ini...macam season movie lak gegege

ck said...

eekekee..tengah merajin cam tu le. kisah Bengkok-Samui-Langkawi blom di'bukukan'. adeyy *mood malas* :p

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI